onsdag 9 november 2016

264 Vem är ovärdig att gå fram till den heliga nattvarden?

Den som inte känner och ångrar sin synd och inte tror på Jesu ord, utan tvivlar på dem och förkastar dem, den människan är ovärdig, därför att ordet för er framför allt fordrar ett troende hjärta.

2 kommentarer:

  1. Det här är väl en av de tveksammare formuleringarna i katekesutvecklingen (kanske typiskt att den inte kan hänvisa till något bibelord?). Rätt svar tycker jag spontant borde vara: ALLA. Ingen är i sej själv "värdig" att ta emot Jesus i nattvarden. Men han bjuder in oss, och på hans ord får vi komma. "Gud befaller oss att tro", som Luther säger, och i den meningen "fordrar" ordet "för er" ett troende hjärta. Men "för er" gäller inte bara de troende. Kristi kropp är utgiven för alla, och hans blod är utgjutet för alla. "Han är det offer som sonar våra synder, och inte bara våra utan hela världens." En annan sak är att nattvarden kan firas på ett ovärdigt sätt. Kanske frågan hellre borde ha formulerats: "Vem går fram till den heliga nattvarden på ett ovärdigt sätt?"

    SvaraRadera
  2. Dessutom är det väl ändå en rätt väsentlig skillnad mellan att tvivla och att förkasta? Vem får inte ibland vid nattvardsfirandet sucka: "Jag tror, hjälp min otro!"

    SvaraRadera